De “Noordelijke Autocross Club”

programmaboekje

Werd opgericht in 1980 door Jan Wietze de Graaf en Anne Riekele Poelman. Het doel van de vereniging was om de autocross sport in Friesland te bevorderen.
Er werd een bestuur gevormd, medewerkers gezocht en de klassen die er reden waren: De sportklasse B-1 (de platte kever), en de standaardklasse tot 1600cc, ( dit is de latere keverklasse 1600) en de zogenaamde gastrijders. Dit waren de auto’s zo van de weg, maar wel met de nodige veiligheidsmaatregels. Dat stond van begin af aan hoog bij de NAC in het vaandel. Er werd begonnen met twee klassen die lid waren. Door de jaren heen kwamen er klassen bij. Werden andere klassen opgedeeld, en gingen er weer klassen weg waarin het animo naar beneden ging. Er is ook een tijdje een damesklasse geweest.

In 1983 werd voor het eerst begonnen met het bijhouden van het clubkampioenschap van de “Noordelijke Autocrossclub”. Bekende namen uit die tijd waren oa; Lammert Laanstra, Sije Heidstra, Bauke v/d Land, Jan Elzinga, Theo kloosterman, Sjoerd Kloosterman, Jaap Prins ea… In 1986 worden de namen van de verschillende klassen weer verandert. Tw Superklasse, Sportklasse 2000, Sportklasse 1600, en de Standaardklasse. (De superklasse is later ook vervallen i.v.m. te weinig animo). Later kwam er nog een klasse bij, Dit werd de zware klasse, De naam van deze klasse is tegenwoordig “de Stockcar F1”.
In 1992 kregen we weer een splitsing, tw de Standaardklasse, deze werd onderverdeelt in de “Standaardklasse en de Vrije Standaardklasse”. In de latere jaren werden de namen van de sportkl 1600cc en 2000cc verandert in de “Keverklasse 1600cc en de Sprintklasse 2000cc” . Ook werd de Rodeoklasse toegevoegd, hier word nog lekker ouderwets gebotst, alleen is de constructie van de auto veel veiliger..
Ook zijn er in al die jaren vele bestuurswissels geweest, en natuurlijk een doorstroom aan medewerkers en rijders, één ding is gelijk gebleven en dat is de liefde voor de autocross sport
Zomaar een groep medewerkers en bestuursleden uit de oude doos. (ong 1988/89)

nac_medewerkers_-_kopie_2
Van deze foto zijn nog twee personen actief binnen de Nac en dat zijn Dineke v/d Velde en Alle de Boer.
Achter vlnr: Klaas, Bindert,Geert v/d Veen , ??, Jan v/d Veen, ??, ??, Romke, Oale Postma, Ype Solle, Jan.
Midden vlnr: Tabe Hoekstra, Jappie post, Alle de Boer, Lucas, ??, ??, Albert de Jong, Romke Kempenaar.
Voor: Dineke v/d Velde, Gerrie.

 

skf;skd;fk;sdkf;ksdf
sdfsdfsdfsdfsdf